Qui som?

La Jove Orquestra InterComarcal és una orquestra formada el passat 2010 per iniciativa dels propis músics que l’integren. Està composta només de joves, tot i que d’un nivell alt, semiprofessional, essent tots els seus components estudiants dels graus professional i superior. Aquests músics són majoritàriament de les nostres terres (Tarragona, Reus, Salou, Vila-seca, la Secuita…) tot i que n’hi ha també vinguts de Barcelona, Lleida o de les terres de l’Ebre per formar-ne part. La motivació que ens mou és la voluntat de fer bona música tenint l’oportunitat d’interpretar-la en un grup totalment centrat en aquest objectiu comú i amb moltes ganes de treballar.

La característica principal de la JOIC és la joventut. Està formada íntegrament per músics d’entre 16 i 30 anys amb un nivell semiprofessional. Els perfils dels seus components, director inclòs, són diversos: estudiants del grau superior de música, postgraduats i alumnes de màster, però també alumnes dels cursos més alts del grau mitjà o estudiants d’altres especialitats no musicals que volen seguir actius en el món de la música.
Llur procedència és també variada: si bé la majoria són del Camp de Tarragona, una gran part prové de les Terres de l’Ebre, i cada cop més, s’afegeixen procedències més llunyanes, tant de Catalunya com de fora (Saragossa, Andorra, País Basc).

l segon tret identificatiu és la manera de treballar, que té dos principis bàsics: excel·lència i intercanvi. La riquesa que representa per al conjunt el fet de tenir tants tipus de músics i en etapes personals i artístiques tan diverses esdevé un factor constructiu en el projecte orquestral: els programes són preparats mitjançant assajos parcials, de cambra i tuttis liderats pels membres més experimentats, i seguint els models de les orquestres més avançades.

Una base importantíssima del nostre col·lectiu és la de promoure els talents joves. Des de la seva formació la JOIC ha intentat configurar els programes musicals de manera que hi hagués sempre un solista en els concerts. Des del 2013 organitzem amb aquesta finalitat el Concurs de Solistes de la JOIC i es segueix oferint en l’actualitat.

Finalment, el darrer però no per això menys important component de l’esperit JOIC és el compromís social: millorar el nostre entorn més proper des de les nostres possibilitats com a músics.
La primera vessant d’aquest compromís, i més característica, és la solidaritat, ja que des del segon any col·laborem de manera activa amb la Lliga contra el càncer de les comarques de Tarragona i Terres de l’Ebre, oferint un dels nostres concerts en benefici d’aquesta entitat. A data d’avui, almenys un cop l’any, un dels concerts és a favor d’aquesta associació.

La segona vessant social de la JOIC és la que comprèn tota l’activitat d’apropament de la música clàssica a la societat, en particular al jovent, i que es manifesta en la naturalesa dels programes de concert, en la manera que tenim de fer partícep el públic, en la nostra presència al carrer o en les tarifes reduïdes per a joves. La gran majoria dels músics de la nostra orquestra provenen dels Conservatoris de Tarragona, Reus i Tortosa i, per tant, senten el lligam i el compromís amb el territori en què normalment toquem.

Pensem que és un deure i un honor emprendre la missió de compartir el gaudi musical que nosaltres vivim amb la ciutadania, intentar revitalitzar el món cultural de les nostres terres, promoure’l a nivell geogràfic (aproximació als pobles, vincle amb el territori), i lluitar per la revalorització de la cultura, que
es troba en un estat tan precari actualment.

Close Menu